Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Wtorek, 2021-08-03

Imieniny: Augustyna, Kamelii

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 717545
  • Do końca roku: 150 dni
  • Do wakacji: WAKACJE!!!


Jesteś tutaj: Start / KĄCIK RODZICA / JADŁOSPIS

JADŁOSPIS


     

Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP

Przedszkole Integracyjne nr 5  zastrzega sobie zmiany w jadłospisie.

Od dnia 1 września 2015 r. jadłospisy sporzadzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oswiaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

  


 

 

 

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)


1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.

2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.

3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).

4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.

6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.

8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.

9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.

10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

 

POSIŁKI W PRZEDSZKOLU

 śniadanie - godz. 8.00

 drugie śniadanie - godz. 10.00

 obiad - godz. 12.00

 podwieczorek - 14.00

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:

 

  1. Zboża zawierające gluten

  2. Skorupiaki i produkty pochodne

  3. Jaja i produkty pochodne

  4. Ryby i produkty pochodne

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

  6. Soja i produkty pochodne

  7. Mleko i produkty pochodne

  8. Orzechy

  9. Seler i produkty pochodne

 10. Gorczyca i produkty pochodne

 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

 12. Dwutlenek siarki

 13. Łubin

 14. Mięczaki 

 

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów:

glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

 

 


 

 

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

Kżdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu rodziców na tablicy ogłoszeń. 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

19.07.2021r. PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg),  pasta z tuńczyka (tuńczyk 3dkg, jajka 2dkg), ogórek (3dkg), kawa inka  200ml.

Arbuz 5dkg.

Zupa wielowarzywna (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Makaron kokardki  z serem białym i szpinakiem (makaron 5dkg, ser biały 6dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg).                  

Kompot wieloowocowy 200ml.

Brzoskwinia.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg),  pasta z tuńczyka (tuńczyk 3dkg, jajka 2dkg), ogórek (3dkg), mleko ryżowe  200ml.

Arbuz 5dkg.

Zupa wielowarzywna (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Makaron  bezglutenowy  i szpinak (makaron 5dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg).                  

Kompot wieloowocowy 200ml.

Brzoskwinia.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg),  pasta z tuńczyka (tuńczyk 3dkg, jajka 2dkg), ogórek (3dkg), mleko ryżowe  200ml.

Arbuz 5dkg.

Zupa wielowarzywna (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Makaron kokardki  i szpinak (makaron 5dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg).                  

Kompot wieloowocowy 200ml.

Brzoskwinia.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

7,9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

20.07.2021r.  WTOREK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser biały (3dkg), pomidor (2dkg), szczypior (1g),  mleko  200ml.

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa koperkowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, koper  5g, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g,

śmietana 2dkg).                                     Kotlet mielony drobiowy, ziemniaki  i surówka wielowarzywna  (mięso wieprzowe 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., olej 3dkg,  ziemniaki  20dkg, sałata 3dkg,ogórek 3dkg, szczypior 1dkg, olej 1g).

Kompot wieloowocowy 200ml.      

Banan.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), pomidor (2dkg), szczypior (1g),  mleko  ryżowe 200ml.

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa koperkowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, koper  5g, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g).                                     Kotlet mielony drobiowy, ziemniaki  i surówka wielowarzywna  (mięso wieprzowe 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., olej 3dkg,  ziemniaki  20dkg, sałata 3dkg,ogórek 3dkg, szczypior 1dkg, olej 1g).

Kompot wieloowocowy 200ml.      

Banan.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), pomidor (2dkg), szczypior (1g),  mleko  ryżowe 200ml.

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa koperkowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, koper  5g, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g).                                     Kotlet mielony drobiowy, ziemniaki  i surówka wielowarzywna  (mięso wieprzowe 6dkg, bułka tarta 1dkg, sól i pieprz 1g, jajka na 1kg 2szt., olej 3dkg,  ziemniaki  20dkg, sałata 3dkg,ogórek 3dkg, szczypior 1dkg, olej 1g).

Kompot wieloowocowy 200ml.      

Banan.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

3,7,9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

21.07.2021r.  ŚRODA

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), sałata (2dkg),  herbata owocowa 200ml.   

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa botwinka (kurczak 2dkg, botwina 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). 

Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym, makaron spaghetti i pomidor  (kurczak 10dkg, mąka 2dkg, śmietana 2dkg, makaron  5dkg, pomidor 8dkg).                                                                                                     Kompot wieloowocowy 200ml.                             

Gruszka.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), sałata (2dkg),  herbata owocowa 200ml.   

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa botwinka (kurczak 2dkg, botwina 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg,     przyprawy 1g). 

Kurczak w sosie ziołowym, makaron  bezglutenowy spaghetti i pomidor  (kurczak 10dkg, mąka 2dkg,  makaron  5dkg, pomidor 8dkg).                                                                                                     Kompot wieloowocowy 200ml.                             

Gruszka.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), sałata (2dkg),  herbata owocowa 200ml.   

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa botwinka (kurczak 2dkg, botwina 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg,     przyprawy 1g). 

Kurczak w sosie ziołowym, makaron spaghetti i pomidor  (kurczak 10dkg, mąka 2dkg,  makaron  5dkg, pomidor 8dkg).                                                                                                     Kompot wieloowocowy 200ml.                             

Gruszka.

Alergeny

1,3,5,6,8

 

7,9

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

22.07.2021r.  CZWARTEK

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko 200ml, płatki 2dkg), pieczywo (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), sałata (3dkg).

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa ziemniaczana (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Indyk z warzywami, ryż  (filet  z indyka 6dkg, marchewka 2dkg, papryka 2dkg, cebula 2dkg, fasolka 2dkg, pomidory 2dkg, kalafior 2dkg,  ryż 5dkg).                                                                                                            Kompot wieloowocowy 200ml.

Sok jabłkowy 200ml.

Jadłospis bezglutenowy

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko ryżowe 200ml, płatki bezglutenowe 2dkg), pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), filet gotowany (3dkg), sałata (3dkg).

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa ziemniaczana (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Indyk z warzywami, ryż  (filet  z indyka 6dkg, marchewka 2dkg, papryka 2dkg, cebula 2dkg, fasolka 2dkg, pomidory 2dkg, kalafior 2dkg,  ryż 5dkg).                                                                                                            Kompot wieloowocowy 200ml.

Sok jabłkowy 200ml.

Jadłospis bezmleczny

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko ryżowe 200ml, płatki 2dkg), pieczywo (5dkg), masło (1,5dkg), filet gotowany (3dkg), sałata (3dkg).

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa ziemniaczana (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Indyk z warzywami, ryż  (filet  z indyka 6dkg, marchewka 2dkg, papryka 2dkg, cebula 2dkg, fasolka 2dkg, pomidory 2dkg, kalafior 2dkg,  ryż 5dkg).                                                                                                            Kompot wieloowocowy 200ml.

Sok jabłkowy 200ml.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

23.07.2021r.  PIĄTEK

Bułka wieloziarnista (6dkg), masło (1,5dkg), serek waniliowy (3dkg), kakao 200ml.

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka  2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg).   

Tuńczyk w sosie śmietankowym  z kaszą bul gur  i ogórkiem (tuńczyk 6dkg, śmietana 4dkg, cebula 1dkg, ryż 5dkg, ogórek 8dkg).                       Kompot wieloowocowy 200ml.      

Ciastka Kubuś 1szt.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (6dkg), masło (1,5dkg), dżem malinowy (3dkg), mleko ryżowe 200ml.

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron bezglutenowy 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka  2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg).   

Tuńczyk w sosie  z kaszą gryczaną  i ogórkiem (tuńczyk 6dkg, śmietana 4dkg, cebula 1dkg, ryż 5dkg, ogórek 8dkg).                       Kompot wieloowocowy 200ml.    

Chipsy owocowe 1szt.

Jadłospis bezmleczny

Bułka wieloziarnista (6dkg), masło (1,5dkg), dżem malinowy (3dkg), mleko ryżowe 200ml.

Owoce zgryz 5dkg.

Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka  2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg).   

Tuńczyk w sosie  z kaszą  bul gur  i ogórkiem (tuńczyk 6dkg, śmietana 4dkg, cebula 1dkg, ryż 5dkg, ogórek 8dkg).                       Kompot wieloowocowy 200ml.    

Ciastka Kubuś 1szt.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

7,9